Publicerad

Vilken nedfart passar dig?

Tänk att denna lilla vinkel på drivern är så viktig? Vad tusan gör en grad hit och dit och vad ska man tänka på vid val av loft?

Du kan jämföra driverns loft med skidbackarna i fjällen. En blå backe har mer lutning och är lätt att hantera medans en svart har en mindre lutning och är bökigare.

Så vilket loft är blå och vilket är svart? Det varierar från person till person såklart. Är du en duktig skidåkare med bra tryck i skidorna så får du nog ut mest av din skidåkning i en svart backe medans dem som inte gillar att köra lika fort gillar en blå nedfart.

Låt oss skippa skidorna och fokusera på loftet på drivern istället…

En enkel tumregel är att att spelare med lägre klubbhastighet ska ha högre loft medans de med lägre ska ha högre. Det är därför damer spelar med ett högre loft.

Men det finns undantag där spelare med lägre klubbhastighet behöver ett lägre loft och tvärtom.  Åh vad jobbigt det blev nu!

Det är nämligen så att det är inte loftet som står på klubban som är den avgörande faktorn, det är vilket loft du har när du träffar bollen. Vissa spelare träffar bollen med mycket loft och andra träffar med ett mindre. Det positiva är att dagens drivers är ställbara vilket gör det enkelt att ställa in det loft som passar bäst för just dig. Skulle du göra en svingändring är det bara att ställa om loftet.

Om vi fortsätter på svingen så kan man säga att det finns två sätt att komma in till bollen : Svepande eller brant

Svepande:

Den som har en svepande sving tar oftast lite torv med järnklubborna och gillar oftast sina fairwaywoods bättre än järnen. Personen med en svepande sving brukar vara en hejare med drivern.

Brant:

Den här personen gillar oftast järnen och wedgarna bättre än drivern. Det flyger en torv vid slag från fairway och drivern kan lätt få en liten slice tyvärr.

Om du kommer brant eller svepande på bollen avslöjas  i Trackman under värdet  ”Attack Angle”. Ett positivt värde (1,8) betyder att du har en svepande sving, medans en negativ siffra (-1,8) visar en brantare sving. DRÖMMEN är att ha en svepande sving med drivern och en brantare med järnen. Men att ha två sätt att svinga på är mycket begärt med tanke på hur jobbigt det är att hålla koll på den sving man redan har. Det är där det skiljer sig från riktigt duktiga spelare och medelgolfare.

Så vad man ska man tänka på gällande loft om man har en svepande eller en brant sving?

Om har en svepande sving är det okej att ha en lägre spinn eftersom din utgångsvinkel är högre än spelare som svingar brant. Den perfekta spinnen kan skilja upp till 1000 rpm mellan en som slår väldigt brant mot en som är väldigt svepande. Skulle en spelare med brant attack ha för lite spinn så lyfter bollen knappt, som en flygplansstart utan tillräckligt med fart och luft kan man säga.

Det går inte att säga vilket loft man ska ha eftersom det dynamiska loftet vid träffögonblicket är avgörande faktorn om du ska öka, minska eller låta det vara.

Slår du brant, har en låg bollbana och kort carry? Öka loftet

Slår du brant, har en hög bollbana och kort carry? Minska loftet