Publicerad

Ny vit kula från Titleist

 

Det är dags att visa upp en ny boll från ingen mindre än Titliest. I Arizona har Titleist testat sin nya boll med en mängd olika golfare innan det blev dags för lansering. Den nya bollen går under namnet ”AVX” och ska fylla ett gap som har efterfrågats bland golfarna.

Idén med nya AVX är att den ska vara mjukare, generera en lägre bollbana samt erbjuda bra spinn runt green. Det är mycket som märkena påstår att deras produkter ska erbjuda men som jag inte riktigt upplever ute på banan.

Hur som helst ska bollen vara fullproppad med följande ingredienser:

  • En kärna med låg kompression som ska öka bollhastigheten.
  • Nytt mellanlager som även där ska öka bollhastigheten samt kontrollerar spinnen för ytterligare längd.
  • Ett nytt urethanskal som ska ge dig en mjuk och skön känsla runt green samt att det nya skalet ska göra att bollen håller längre.
  • Det nya skalet ska ge en lägre och mer penetrerande bollflykt.

Som du hör så var jag tvungen att dra och testa och jämföra den mot Titleist Pro V1.

Jag tog mitt pick och pack och begav mig mot Täby Golfklubb då jag verkligen gillar deras närspelsområde. Jag tog även med mig vanliga Titleist ProV1 för att jämföra skillnaden mot AVX.  Tänkte att jag delar upp skillnaderna mellan V1an och AVX i dessa kategorier:

Putt
Chip
Pitch
Järn
Drive

Funkar det? Bra.

Putt

Det är någon skillnad men jag kan inte riktigt säga vad det är. Beror det på min ojämna bollträff eller är det skillnad på bollarna? Såklart det är bollarna som skiljer, inte min bollträff. Jag gillade verkligen att putta på den. Upplevde inte att den var så mjuk som jag trodde att den skulle vara. Gillar du att putta på V1 så kommer du gilla AVX. Okej AVX kanske är något mjukare men det ska den ju vara.

Chip

Här märkte jag en större skillnad. AVX var mjukare och genererade en högre utgångsvinkel och mindre spinn. Nej inte som en NXT Tour utan bara mer än V1an. Fortfarande helt okej utgångsvinkel och spinn alltså, men inte lika bra som V1an.

Pitch

Mjuk känsla och bra fart i bollen. Här kände jag att den låga kompressionen bjöd på en mer studsbollseffekt. Den gick något längre, något högre och lite mindre spinn. Fortfarande helt okej men inte lika bra som V1an. Även fast känslan var lite ovan så gillade jag den verkligen.

Järn

På järnen upplevde jag en något lägre bollbana, en lite mjukare känsla men inte mycket mer än så. Jag skulle inte bry mig om jag hade 150 meter in och det låg en AVX eller V1a framför mig. Skulle nästan hoppas på att det var en AVX faktiskt.

Drive

Dra åt helvete säger jag bara! När ett märke säger att deras boll har låg kompression och ska generera en penetrerande bollbana blir jag lätt fundersam men här fick jag en riktig käftsmäll. Vilken fantastisk flykt och JA den genererar en mer borrande och fantastisk bollbana. Känslan i träffen är även den helt magisk! Kanske att AVX gav mig en något lägre bollhastighet men det spelar ingen roll. Jag är väldigt imponerad, kanske mest för att det verkligen var en skillnad.

Slutsats

Titleist AVX påminner mycket om Callaways populära Chrome Soft. Den passar spelare som inte komprimerar bollen tillräckligt för en Pro V1a och som föredrar en mjukare känsla. På fulla/korta slag sätter AVX tillräckligt med spinn för att bollen ska stanna. Letar du efter maximal spinn runt green är det fortfarande Pro V1 som gäller. Jag är otroligt imponerad av hur den presterade på fulla slag, speciellt med drivern. Upplever du att du slår för högt med drivern är AVX ett fantastisk bra val av boll. Den lägre kompressionen är väldigt behaglig och gör nästan att klubborna känns mer förlåtande. Så är du sugen på bladklubbor men är osäker på om du kommer klara av dem? Köp till ett dussin Titleist AVX och du är hemma!