Publicerad

Bli av med otourigheten nu!

 

För några år sedan på min förra arbetsplats skrev jag en artikel om vad man som nybörjare ska tänka på för att slippa de erfarna golfarnas fniss bakom ryggen. Det är inte lätt som nybörjare att veta vad som gäller/inte gäller. Vissa saker är rent töntiga och andra är lite väl ”touriga” för börja med från start.

Är du en mer erfaren golfare med några års golf på nacken rekommenderar jag dig att ändå läsa vidare, mest för att vara säker…

Här kommer en uppdaterad version av ”så-här-blir-du-av-med-otourigheten”

Tänk på att artikeln är på skoj (nej) så ta inte åt dig om du blir träffad (jo)  🙂

Först ut har vi….

Markeringsknapp på kepsen

När tjejer tar loss markeringsknappen från kepsen är det sexigt, inte när du som kille gör det. Är du med?

Vita golfskor

Det finns inget elegantare och stekigare än ett par helvita Footjoy Icons. Men tänk på att med vita comes great responsibility. Med det menas att du måste ha ett visst hcp och klädsel för att kunna bära upp dem. Här pratar vi chinos, lågt singel hcp, smidda järn och en riktigt bra sving. Spelar du med trekvartsbyxor tillsammans med långa vita strumpor från Stadium? Då är du INTE kvalificerad för ett par helvita Footjoy Icons. Du kan inte vara längre ifrån än så faktiskt.

Bollhåv

Jag vet att många har en bollhåv i bagen eftersom den hjälper golfare att plocka upp skitslagen från plurret. Men…en boll som hamnar i vattnet ska stanna där. Gå vidare med ditt liv och glöm bort slaget istället. Har du fortfarande plan på att stoppa ner en bollhåv i bagen ska du veta att folk kommer placera dig i medelgolfarfacket. Det är absolut inget fel med det. Men om du vill ha hjälp med att se ”tourigare” ska du inte veckla ut en 10 meters lång bollhov och börja fiska.

Kinbag

Dagens golfare har ingen aning om vad en Kinbag är och låt det vara så, börja inte googla nu. Tyvärr finns det fortfarande några äldre herrar som envisas med att dra runt på skiten vilket är helt obegripligt. Men samtidigt lyckas de göra mig lite irriterad, så de vinner väl i slutändan…

Handduken

Vill du se ”tourig” ut är det läge att ta bort den fula lilla handduken med hemmaklubbens logga som sitter fast i ett spännet på bagen. Istället lägger du en stor handduk över klubborna som antingen är vit eller med ett märke som du har mycket av i bagen.

Long Life Peg

Long life peg är en rätt smart uppfinning, men tyvärr så hamnar även den under kategorin – Töntig. Det ska vara en vanlig peg och den ska helst vara vit. Möjligtvis att du kan använda en sån på rangen, men det är knappt. Ser du en stor orangefärgad peg i plast och tänker ”wow vilken smart grej!” så kan du sluta tänka så direkt.

Vagnbag

Det finns en del vagnbagar idag som har ett större putterfack på sidan av bagen, men det är inte till för puttern som många tror. Det är till för något annat, kommer bara inte på vad. Ha inte puttern där även fast det är ett putterfack. Makes sense?

Headcovers

Headcovers i form av ett djur går bort för dig som kille. Du kanske tycker att det är coolt att Tiger Woods har en Tiger som headcover men det är en pytteliten skillnad mellan er två. Men om dina föräldrar av någon anledning döpte dig till Panda så får du ”OK” att köpa dig en panda-headcover.

Skulle du mot förmodan se någon som har headcovers på järnklubborna kan du göra han/hon en stor tjänst.

1) Gå fram till personen och säg ”Hej”
2) Be han/hon att ta avlägsna samtliga headcovers.
3) När han/hon har gjort det säger du ”Tack”
4) Sen går du därifrån

Slagräknare

Haha vet inte vad jag ska säga.

Bärbagen

Många använder bärbag vilket går under kategorin ”tourigt”. Så bärbag är riktigt bra, men var försiktig med hur du bär den! Antingen så bär du bagen med dubbelselen eller så väljer du att bara använda ena öppningen. Det är tourigare attt bara använda en, men skönare att använda båda. Självklart ska du använda dubbelselen hela tiden men det är elegant att bara använda en när du går från bilen till klubbhuset. Klubborna måste peka åt rätt håll när du bär klubborna. Det är väldigt viktigt.

Dubbelsele: Klubborna ska peka till höger, går inte på ett annat sätt.

Enkel: Klubborna ska peka mot 14:20 på klockan (skoja) men snett till höger. Klubborna får ALDRIG peka bakåt. Då ser du ut som Stig Helmer i Sällskapsresan.

Färgade bollar

Färgade bollar får du enbart ha under vintergolfen i snön. Annars är det ett fruktansvärt nej!

Plaströr för klubborna

För några år sedan kunde man köpa plaströr som vissa stoppade ner i bagen för att ha klubborna i. Rören fungerade som individuella dividers vilket var rätt smart, men extremt töntigt. Som tur är så går det inte att köpa längre.

Scotty Cameron putter

Scotty Cameron ligger under samma kategori som vita Footjoy Icons. Här krävs ett lågt hcp, bra klädsel och en uppstyrd bag för att du ens ska få äga en Scotty.

Ta ut siktet med hjälp av klubban

Vid slag: Att lägga klubban längs fötterna eller över bröstet för att se om man siktar rätt är långt ifrån tourigt om jag säger så. Det händer att folk fnissar lite i smyg när någon gör det.

Vid putt: Att stå bakom bollen och adressera puttern mot hålet för att sen långsamt försöka inta adressering utan att klubbhuvudet har rört sig är hysteriskt roligt. Ofta är det äldre damer som gör det vilket faktiskt är rätt gulligt och charmigt.

Dubbla handskar

Har du problem med händerna så är det inte töntigt, då är det en självklarhet att använda dubbla handskar. Men om du tycker att det är skönare att använda två handskar eller använder dem för att inte få ont i händerna så blir det ett klart och tydligt – SLUTA MED DET!

Chipper

Chippar du lika dåligt som Lee Westwood så kan en liten gnutta av mig acceptera chippern. Men väljer du att lägga ner en chipper för att den är skön så är det läge att tänka om. Använd järn 9:an istället!